Sunday, August 16, 2009

ಮಜ್ಜಿಗೆ ಹುಳಿ


ಇದೊಂದು ಕಾಡಿನ ಸಸ್ಯ,ಮನೆಯಲ್ಲಿ ಬೆಳೆಯಲೂ ಸಾಧ್ಯ.ಮಳೆಗಾಲದಲ್ಲಿ ಮಲೆನಾಡಿನಲ್ಲಿ ಸ್ವಾಭಾವಿಕವಾಗಿ ಬೆಳೆಯುತ್ತದೆ.ಗೊತ್ತಿಲ್ಲದವರು ತಿಳಿದುಕೊಳ್ಳಬೇಕಾದ ವಿಷಯವೊಂದಿದೆ.ಇದು ಸ್ವಲ್ಪ ತುರಿಕೆಯ ಸಸ್ಯ.ಇದರ ಕಾಯಿಯೂ ತುರಿಸುತ್ತದೆ.ಅರ್ಧ ಭಾಗ ಮಾಡಿ ಬೇಯಿಸಿ ಅದರ ಬೀಜ ತೆಗೆದು, ಬೇಯಿಸಿದ ನೀರು ಕೂಡ ಉಪಯೋಗಿಸದೆ, ಬೇರೆ ತರಕಾರಿಯಂತೆ ಮಜ್ಜಿಗೆ ಹುಳಿ ಮಾಡಬಹುದು.
Curry fruit is a tropical vegetable growing in the wild in rainy season.It can be cultivated at your kitchen garden too.The fruit can be eaten as a vegetable. I have seen this in coastal Karnataka.I have seen people growing this and it gives fruits almost round the year if grown. It has to be cut into halves, boiled till soft and when cooled press between thumb and forefinger to remove seeds.(seeds do itch)After that it can be made into MAJJIGE HULI in usual manner. For those who don't know the recipe of majjige huLi - take a cup of grated coconut(about 100 gms. to 250 gms. of Curry fruit.),add a spoon of salt and two green chillies and grind to a fine paste. add this and a glass of water(this is supposed to be bit thin gravy) into the cooked curry fruit and boil.In the end add a cup of butter milk.After adding butter milk do not boil. Temper with curry leaves,mustard and chopped red chillies. Best served with parboiled rice.

2 comments:

Dr.K.G.Bhat,M.B:B.S said...

ಬೀಜ ಮಾತ್ರ ಬಿಟ್ರೆ ಸಾಕು, ಬೇಯಿಸಲು ಉಪಯೋಗ ಮಾಡಿದ ನೀರು ಸೇರಿಸಬಹುದು.

Dr.K.G.Bhat,M.B:B.S said...

ಬೀಜ ಮಾತ್ರ ಬಿಟ್ರೆ ಸಾಕು, ಬೇಯಿಸಲು ಉಪಯೋಗ ಮಾಡಿದ ನೀರು ಸೇರಿಸಬಹುದು.

About Me

My photo
Puttur, Karnataka, India
Medical doctor,arrogant,self centred,can be very helping. Concerned about the falling standards in ethics.Advocate discretion in lifestyle instead of regretting after the fact